BUITEN GAAT HET VANZELF

Simpelweg door bosjes rennen, uit het zicht van volwassenen een hut te bouwen, een konijn knuffelen of lekker luieren in het gras: iedereen weet dat kinderen hiervan genieten. Toch brengen kinderen steeds meer uren binnen door achter de computers of televisie. Onderzoek toont aan dat de lichamelijke en geestelijke ontwikkeling van kinderen wezenlijk positief beïnvloed wordt door intensief contact met de natuur. Alle zintuigen worden geprikkeld en het kind wordt zich bewust van zijn eigen lichaam. Het spelen met takken, stenen, grond en water daagt kinderen uit om hun fantasie en creativiteit te gebruiken. Het kind krijgt buiten in de natuur inzicht in diepte, snelheid, risico’s, kansen en mogelijkheden.
Daarom is onze grote tuin ingericht als een spannende en gevarieerde omgeving, waar kinderen zelf leren inschatten of ze iets wel of niet kunnen en hun grenzen opzoeken. Het zijn kleine en grote leermomenten die kinderen sterker maken, zowel fysiek als psychisch.

Een van de unieke kenmerken van ons gebouw is dat kinderen direct naar buiten kunnen. Alle benedenlokalen hebben openslaande deuren, terwijl de bovenlokalen beschikken over een ruim dakterras. Hiermee wordt de mogelijkheid geschapen om ook buiten te werken. Je opdracht maken op het dakterras of een praktijkonderzoek doen in de grote ontdektuin: alles is mogelijk. De buitenomgeving en de vele mogelijkheden van de natuur om de school worden heel bewust aan ons lesprogramma gekoppeld. Inzicht in verbanden wordt vanuit de directe beleving gestimuleerd. Reken- en meetvaardigheden worden als vanzelfsprekend geoefend: bijv. eikeltjes tellen bij de kleuters, het uitmeten van het stukje grond voor de moestuin in de middenbouw, grafieken maken van de metingen van ons weerstation in de bovenbouw.

St. Franciscusschool     Lycklamaweg 14, 8471JX Wolvega     t 0561-614022     info@stfranciscusschool-wolvega.nl brinnummer: 05KA, Margreet Langen (directeur): 0612821433